• PROVJERENO - ISTINITO - OBJEKTIVNO
POSLJEDNJE NOVOSTI

Zvizdić: Dautbašić neće biti imenovan za ministra

Zvizdić: Dautbašić neće biti imenovan za ministra

Kandidat za ministra saobraćaja i komunikacija BiH Bakir Dautbašić, koji se trenutno nalazi u pritvoru, neće biti imenovan na poziciju ministra na narednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, potvrdio je za Klix.ba predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

"S obzirom na to da se još uvijek nisu stekli poslovnički uvjeti koji predviđaju prisustvo kandidata u svim daljim procedurama i fazama imenovanja, prijedlog imenovanja će biti pripremljen za drugu februarsku sjednicu", kazao je Zvizdić.

Savez za bolju budućnost (SBB) predložio je na poziciju državnog ministra saobraćaja i komunikacija Bakira Dautbašića, koji se trenutno nalazi u pritvoru zbog postojanja sumnje za ometanje istrage u krivičnom postupku koji vode Tužilaštvo BiH i Osnovni sud u Prištini protiv Nasera Keljmendija.

Dautbašića i njegovu nevjenčanu suprugu Bilsenu Šahman sumnjiči se da su poduzimali nezakonite radnje i aktivnosti kako bi naveli na davanje lažnog iskaza svjedokinju Azru Sarić u predmetu koji se vodi pred pravosudnim institucijama Kosova.

Tužilaštvo BiH je na ročištu navelo da su osumnjičeni prijetili i vršili druge pritiske na Sarić kako bi ona promijenila iskaz u smislu da zaštiti Fahrudina Radončića i Nasera Keljmendija, a vezano za ubistvo Ramiza Delalića.

U svu priču upleten je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je na zahtjev Radončića imenovao Nermanu Hadžijahić, suprugu zaposlenika Ambasade SAD-a u BiH Zijada Hadžijahića, za ambasadoricu BiH u Sloveniji.

Njen suprug Zijad Hadžijahić trebao je izvršiti pritisak na pravosuđe BiH kako bi se istraga u Tužilaštvu BiH zatvorila, a Bakir Dautbašić zauzvrat je njegovoj supruzi obećao ambasadorsko mjesto.

Tužilaštvo BiH posjeduje presretnute razgovore između Dautbašića i Hadžijahića, kao i razgovore između Radončića i Dautbašića u kojima se govori o imenovanju Nermane Hadžijahić.

Pored Dautbašića i Šahman slobode je lišen i Fahrudin Radončić za kojeg Tužilaštvo BiH također traži jednomjesečni pritvor i to zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ometanja istrage, a tereti se i za udruživanje radi činjenja krivičnog djela i obećavanja nezakonite nagrade ili koristi.

Prva politika/Klix

Komentari