• PROVJERENO - ISTINITO - OBJEKTIVNO
POSLJEDNJE NOVOSTI

U akciji "Papirus" SIPA lišila slobode deset osoba

U akciji

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u današnjoj akciji kodnog naziva "Papirus", na području Sarajeva i Zvornika slobode su lišili deset osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Istraga je pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu trajala duži period a provedena je u saradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, Graničnom policijom BiH, Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona i Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

U saradnji sa navedenim organima SIPA je prikupila dokaze iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su članovi organizovane grupe počinili prethodno navedena krivična djela. Ovom akcijom SIPA se suprotstavila organizovanom kriminalu i razbila lanac koji se bavio krađom identiteta građana BiH, koje su koristili za izradu ličnih dokumenata, saopćeno je iz SIPA-e.

Na osnovu dosadašnje istrage, utvrđeno je da je navedena grupa pribavila lažne dokumente BiH za 36 osoba iz kriminalnog miljea.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na dalje postupanje.

PrvaPolitika/Fena

Komentari