• PROVJERENO - ISTINITO - OBJEKTIVNO
POSLJEDNJE NOVOSTI

Turska otpustila 1.500 zatvorskih čuvara i zatvorila još 12 TV stanica

Turska otpustila 1.500 zatvorskih čuvara i zatvorila još 12 TV stanica

Turske vlasti otpustile su 1.500 zatvorskih čuvara i drugih članova zatvorskog osoblja zbog povezanosti sa sveštenikom u izgnanstvu u SAD-u koji se tereti za organizovanje neuspjelog puča, saopštio je ministar pravde Bekir Bozdag. Govoreći na skupu u Ankari, Bozdag je rekao da su radnici privremeno otpušteni kako bi individualno izdvojili osobe koje su povezane sa sveštenikom Fetulahom Gulenom, a ukoliko se dokaže povezanost, zaposleni će biti trajno otpušteni, prenosi Rojters.

Naređeno je zatvaranje još 12 televizijskih stanica zbog “pretnji po nacionalnu bezbjednost”, čime je pojačana zabrinutost da vlada koristi ovlašćenja vanredne situacije zbog propalog puča kako bi pridobila opozicione glasove. Turska je proglasila vanredno stanje nakon neuspjelog puča 15. jula, nakon čega je uslijedilo hapšenje više hiljada ljudi zbog povezanosti za muslimanskim sveštenikom Fatulahom Gulenom koji se tereti za organizovanje puča. Desetine novinske kuća, koje su osumnjičene za povezanost sa Gulenom, su zatvorene a više desetina novinara i saradnika su uhapšeni, prenosi AP.

Turska vlada je kasnije proširila obračun sa prokurdskim novinskim kućama zbog navodnih veza sa militanatima a u četvrtak, agencija Anadolija izvjestila je da je naređeno zatvaranje još 12 televizijskih stanica zbog navodnih veza s terorističkim organizacijama ili grupama koje prijete nacionalnoj bezbjednosti.

Prva politika/Tanjug

Komentari