• PROVJERENO - ISTINITO - OBJEKTIVNO
POSLJEDNJE NOVOSTI

Najbolje jesenje namirnice koje morate da konzumirate svakodnevno

Najbolje jesenje namirnice koje morate da konzumirate svakodnevno

BUNDEVA
Bundeva je zahvalna namirnica, jer osim što je slatkastog ukusa i hranljiva, može se jesti u slatkim i slanim varijantama na razne načine. Možete je peći, kuhati, tostirati, napraviti od nje gustu supu, salatu, pire ili kolač. Mogućnosti su brojne. Ono što je najvažnije jeste to da služi kao antioksidans, sadrži kalcijum, željezo i vitamin C te je puna beta-karotena.
MANDARINA
Osim što čisti pluća, mandarina podstiče probavu i štiti srce. Dostupne su i jeftine, a od njih možete praviti kolače i razne napitke. Iako, najbolje su svježe, pa ih kombinujte s bademima i medom kao međuobrok.
CRVENA PAPRIKA
Sadrži čak 92 % vode i izvor je vitamina A, C i B6. Takođe, u sebi ima četiri puta više vitamina C od narandže, pa se svrstava u supernamirnice. Možete je peći u pećnici s bijelim lukom i maslinovim uljem ili od svježe napraviti bogatu salatu.
KESTEN
Kesten osim što je hranljiv, pomaže kod anemije i pospješuju cirkulaciju. Možete ih jesti pečene ili kuhane, od njih pripremati razne deserte, od kesten-pirea do priloga uz sladoled. Odlično odgovaraju i sa mesom, gljivama i bundevom.
PORILUK
S porilukom praviti nebrojena jela, od variva, supa i rižota do raznih salata i priloga mesu. Kao što mu sam naziv kaže dolazi iz porodice luka i bijelog luka te time sadrži tvari koje djeluju kao prirodni antibiotici, jačaju imunološki i kardiovaskularni sistem.
Prva politika/ljepotaizdravlje

Komentari