• PROVJERENO - ISTINITO - OBJEKTIVNO
POSLJEDNJE NOVOSTI

Banjalučani će moći glasati na 241 redovnom biračkom mjestu

Banjalučani će moći glasati na 241 redovnom biračkom mjestu

Na lokalnim oktobarskim izborima građani Banje Luke će glasati na 241 redovnom biračkom mjestu, na po jednom biračkom mjestu za glasanje u odsustvu, te za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima.

Gradska izborna komisija će, tokom septembra ove godine, objaviti lokacije biračkih mjesta za Banju Luku.

U sklopu priprema za provođenje lokalnih izbora, u Centru za birački spisak koji se nalazi u Odjeljenju za opštu upravu Gradske uprave Banja Luka redovno su ažuriraju podaci o biračima i biračkim mjestima na području grada.

-Centar za birački spisak, čiji rad nadgleda Gradska izborna komisija, kontinuirano obavlja pridruživanje ulica, dijelova ulica, te kućnih brojeva pripadajućim biračkim mjestima. Tako je izvršena preraspodjela ulica na biračkim mjestima, koja su prelazila optimum broja birača (oko 800), što je podrazumijevalo i formiranje tri nova redovna biračka mjesta, i jedno novo djeljivo biračko mjesto - kazali su u banjalučkom Odjeljenju za opštu upravu.

Po riječima načelnika ovog odjeljenja Slavka Tanasića, aktivno se radilo i na izmjenama pojedinih šifri biračkih mjesta i njihovom grupisanju prema nazivima, što ima za cilj pojednostavljivanje razumijevanja pripadnosti biračkih mjesta mjesnoj zajednici za sve učesnike u izbornom procesu.

-Na biračkim mjestima, gdje je značajnije porastao broj birača, rađena je preraspodjela ulica, ili dijelova ulica, da bi se zadržao karakter nedjeljivog biračkog mjesta. Korekcije su rađene na oko 40 redovnih biračkih mjesta. Porast broja birača u određenim naseljima je uslovio otvaranje novih biračkih mjesta u: Adi, Vrbanji, Debeljacima i Petrićevcu. Birači iz ulice Vida Nježića će glasati na novom biračkom mjestu, koje će biti locirano u toj ulici, dok će nova biračka mjesta u: Vrbanji, Debeljacima i Petrićevcu biti otvorena u školskim objektima gdje su birači i ranije glasali - pojasnio je Tanasić.

Dodao je i da su ažurirani podaci o biračima, koji treba da budu raspoređeni na pripadajuće biračko mjesto, kao i podaci koji se odnose na odabir, odnosno promjenu biračke opcije za birače koji imaju status raseljene osobe.

Birači koji imaju taj status mogli su do 19. jula izvršiti odabir biračke opcije, u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH.

Centar za birački spisak obavijestio je 500 birača, sa statusom raseljenih osoba, o mogućnosti odabira biračke opcije.

-U ovom periodu, ukupno je zaprimljeno i obrađeno 110 zahtjeva za promjenu opcije glasanja. Biračima iz ove kategorije, koji nisu u zakonom određenom roku mijenjali biračku opciju, ostaje opcija glasanja s prethodnih izbora - napomenuo je Tanasić.

Tokom javno izloženog Privremenog izvoda iz Centralnog biračkog spiska, Centar je izvršio ručno raspoređivanje 517 birača pripadajućem biračkom mjestu, kao i brisanje ručnog raspoređivanja za 123 birača.

Ručno raspoređivanje se primjenjuje za birače koji u adresi prebivališta koriste kućni broj "BB“, i žive na području mjesnih zajednica: Piskavica, Gornja Piskavica, Bistrica, Borkovići, Čokorska polja, Rekavice, Kola, Donja Kola, Krupa na Vrbasu, Motike i Saračica, te u dijelovima naseljenog mjesta gdje nisu određene ulice.

Putem telefonske provjere podataka, ili dolaskom u Centar, provjeru podataka je obavilo oko 1.700 birača.

Predstavnici Centra za birački spisak Banja Luka će aktivno učestvovati u prikupljanju podataka o biračima s posebnim potrebama, i stvaranju uslova za glasanje ove kategorije glasača putem mobilnih timova.

Rok za objedinjavanje ovih podataka je 29. august, a poslije toga posebni timovi će posjetiti, kako ustanove gdje su ovi birači smješteni, tako i svaku kućnu adresu u cilju utvrđivanja volje birača da glasa putem mobilnog tima.

Prva politika/Fena

Komentari